ПОКЛОНИ ЖИВОТ
05.07.2011

Градска општина Палилула позива грађане, посебно добровољне даваоце крви, да се одазову Добровољној акцији типизације - ПОКЛОНИ ЖИВОТ, која ће се одржати у Нишу, у суботу 09.07.2011. у Дому војске Србије (од 09 до 18 часова). За типизацију ће се од појединаца узимати периферна крв и према важећим етичким стандардима, даваци периферне крви потписаће информисани пристанак (informed consent).

Овом активношћу помажемо нашем младом суграђанину Томиславу Цветковићу (има 34 год.) који болује од  акутне линфобласне леукемије типа B (B–CCLC 91.0). Лечен је у Нишу од 2008. године 30 месеци и након 6 месеци од задње терапије одржавања долази до релапса болести. Томислав је ожењен супругом Јованом која је доктор медицине и у петом је месецу трудноће. Како су у нашој земљи исцрпљене све могућности лечења а на основу HLA типизације не постоји подударност код родитеља, нити његова два брата, пацијенту је као једина могућност преостала акција проналажења подударног потеционалног донора, матичних ћелија и то старости од 18 до 55 година. Акција типизације грађана Ниша одвијаће се под непосредним руковођењем, проф. др Надежде Басаре, директорке Интерне  клинике болнице Sankt Franciskus u Flensburgu, Немачка.

Акцију типизације у потпуности подржава и трошкове типизације финансира SMS Stiftung, Nemačka i bolnica St.Franciskus Hospital (Болница у којој се о свом трошку тренутно лечи Томислав). Захваљујући иницијативи управе клинике у Flensburgu (директору, dr Ulter и посебно проф. др Басари), као и личном ангажовању дипл. инг Бранислава Басаре и особља SMS Stiftunga, биће омогућено да се кроз процес типизације, у који ће бити укључено преко 1000 добровољних давалаца, пронађе подударни не породични давалац за алогену трансплатацију матичних ћелија хематопоезе.

Ова хуманитарна акција има за циљ и подизања свести грађана о трансплатацији и донаторству органа и ткива, како би се повећао број донатора и смањила дужина чекања на органе и матичне ћелије за трансплатацију. То значи и наду за пацијенте којима трансплантација представља једини вид лечења.

Како је према важећем протоколу лечења трансплатација матичних ћелија једини вид лечења и једина шанса за дуже преживљавање, акцију типизације у родном граду пацијента, Нишу, у потпуности подржавају Универзитет у Нишу, Медицински факултет, Клинички центар Ниш, а посебно Клиника за хематологију и имунологију, Скупштина града Ниша, Градска општина Палилула и велики број добровољних давалаца за које се очекује да ће се одазвати овој акцији. За појединости о активности, контакт: Драган Цветковић, е-маил: dragan@grafikagaleb.rs, телефон, +381 18/ 571- 222, мобилни GSM: +381 63 571-322, 18000 Ниш, Србија,  Графика Галеб д.о.о. Матејевачки пут 13.